CSCS Practice Questions

For this CSCS mock test we’ll be asking some common questions related to the newly added respiratory risks section of the CSCS test. Like most of our CSCS practice questions, some questions will require a single answer and some questions will have multiple answers.

As one of the newly added components of the CSCS test, the respiratory risks section highlights how simple everyday tasks such as cutting, grinding, drilling and using chemicals can lead to long term illness if simple health and safety procedures are not followed.

These CSCS practice questions are nearly identical to the one you’ll encounter on you test day so if you can answer all these practice questions correctly you’ll be well on your way to acing the respiratory risks section of your CSCS test. All the answers are provided at the end of each questions.

1. High levels of dust can be inhaled when performing tasks such as grinding, drilling, sanding and cutting. These levels are most dangerous when:

a. Working in a small room.

b. Using the tool in a large, indoor area.

c. Working outdoor on a calm day.

d. Using the tool outside when it is windy.

Answer: A

2. You need to sweep up dust that was created during your shift. You should:

a. Place a protective mask over your nose and mouth.

b. Ensure that there is adequate ventilation.

c. Dampen down the area.

d. All of the above.

Answer: D

3. You are required to undertake some work that will produce dust. What will you need to do?

a. Only work for a short period of time.

b. Avoid the work, as dust can harm your respiratory system.

c. Begin work immediately; dust is hardly dangerous.

d. Wear the correct personal protective equipment (PPE) and use devices that will control airborne dust.

Answer: D

4. When using water to help control the levels of dust when cutting, what should you do?

a. Make certain that you are using as much water as possible.

b. Pour water onto a surface before you begin cutting.

c. Ask a co-worker to stand next to you and pour water directly onto your workspace.

d. Make sure that the flow of water is adjusted correctly.

Answer: D

5. What TWO methods can you use to reduce the amount of dust from becoming airborne?

a. Place a dust collector on the machine.

b. Wear a protective mask.

c. Keep your area neat.

d. Work carefully and slowly.

e. Wet cutting

Answer: A and E

6. When using a power tool for cutting and grinding, why is it important for the dust to be collected?

a. It will save time and avoid a mess.

b. A machine guard is not necessary if the dust is collected.

c. Dust can be harmful if it is inhaled.

d. The tool performs better if dust is collected.

Answer: C

7. Occupational asthma can make it impossible to work with specific materials. How is it caused?

a. Constant exposure to rat droppings.

b. Constant exposure to harmful levels of noise.

c. Cutaneous (skin) contact with a hazardous materials.

d. Breathing in hazardous substances such as dust, vapours and fumes

Answer: D

8. Being exposed to which of these items will NOT cause lung infections or diseases?

a. Bird faeces.

b. Strong odours.

c. Asbestos fibres.

d. Silica in dust form.

Answer: B

9. A nest of pigeons along with droppings are discovered in an area where you will be working. What should you do?

a. Let the birds leave before continuing with your work.

b. Cease work and ask a supervisor what you should do.

c. Attempt to catch the birds.

d. Continue with your tasks.

Answer: B

10. More construction workers die or suffer long-term health impacts from which of the following?

a. Tripping and falling.

b. Accidents involving vehicles.

c. Falling from great heights.

d. Inhaling hazardous substances.

Answer: D

11. You are working with a chemical and require respiratory protective equipment (RPE). If none has been given, what do you do?

a. Work as quickly as possible.

b. Smell the chemical to determine whether it is dangerous.

c. Begin work but take breaks at five-minute intervals.

d. Do not work until the proper equipment and training have been provided.

Answer: D

12. You are provided with a dust mask to protect against dangerous fumes but this mask is partially damaged. What should you do?

a. Begin your work but take regular breaks.

b. Wear a second mask above the first.

c. Work as quickly as possible.

d. Do not start working until you are supplied with the proper protective equipment.

Answer: D

13. Which of these tasks does NOT cause silica dust to enter into the air?

a. Sawing wood.

b. Cutting stones and blocks.

c. Demolition of concrete floors or screeds.

d. Sweeping up rubble

Answer: A

14. When you are drilling, grinding, sanding or dusting, how can you protect your lungs from long-term respiratory damage?

a. Wear goggles and use a dust extractor or only wet-cut.

b. Use a regular dust mask, goggles and hearing protection.

c. Only use a FFP3-rated mask and goggles.

d. Use a FFP3 rated mask, an extraction device or wet cut, impact goggles and hearing protection

Answer: D

15. Solvents in paints and resins can lead to:

a. Lung issues.

b. Headaches, nausea and dizziness.

c. Other effects on the body.

d. All of the above.

Answer: D

Category: CSCS Mock Test

Comments (24)

  1. oladokun says:

    it was good and easy for me to understand I hope very soon I will get my own CSCS CARD.

  2. festus says:

    i passed the CSCS test yesterday thanks to your mock test and other materials on this site.

  3. ian says:

    there is 50 question on the cscs course

  4. John Phelan says:

    What percentage do you need to PASS the Operatives CSCS Test ?

  5. josh says:

    how much is the cscs test and card if eneyone could tell me please thankyou

  6. alan says:

    you need to get 47 out of the 50 questions to pass

  7. alan says:

    its £17.50 to sit the test & u get a paper copy when u pass but a further £30.00 is required for a cscs card to be issued to you.

  8. aaron says:

    how ment questions do u need to get correct on of 50 on cscs test

  9. paul hughes says:

    test this week finding the questions very helpfull some of the questions not had at course at collage let you know thursday if passed.

  10. connor says:

    How old do you have to be to sit the test?

  11. Shaun says:

    I took the test today and was told you need 80% in total

  12. Paul Jones says:

    ive failed the cs cs test for operatives twice now im finding it really hard to pass it…need to revise more I think and hopefully pass it next time…x

  13. kyle redford says:

    Im taking my cscs card test on thursday i need help does anyone now what questions get asked or is it random?

  14. kyle biggs says:

    Finally passed after 1 fail, this is the best free revision site. Won’t have to do it for another five years now 🙂

  15. andrew says:

    Aup guys quick question. I want a labouring cscs card but it ssays i need to do a college course before i can apply for the cscs card, any ideas what i need to do please,

  16. colin fenwick says:

    found the test to be interesting not too difficult not to easy .

  17. rydo says:

    just done the mock test , got 43/50 and found it very helpful.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *