CSCS Specialist Working at Height Mock Test

The CSCS specialist working at height mock test below is an example of some of the question you’ll need to know if you want to pass the specialist working at height test and get your CSCS card.

The specialist test consists of 50 multiple choice questions, 6 of these questions will be taken from the specialist knowledge questions, 32 will be taken from the core knowledge questions and the remaining 12 will be the behavioural case study questions.

After going through these few specialist test questions you can attempt our full CSCS mock test with 50 multiple choice questions to help you prepare for the knowledge questions or you could have a look at a behavioural case study example to familiarize yourself with these types of questions.

CSCS Specialist Working at Height Mock Test Questions

1. What should you do if you need to store materials on a flat roof but you cannot fit edge protection? (Choose 3 answers)

a. You must ensure that the materials are stored in such a way that they cannot fall

b. You must ensure that you install a cantilever safety net below the roof edge

c. You must ensure that the materials do not endanger your colleagues or others in that area

d. You must ensure that you and your colleagues can have safe access to the stored materials

 

2. What should you do if you need to use a safety lanyard but the stitching is damaged?

a. Dispose of it and carry on working without one

b. Continue using the lanyard only if the damaged stitching is less than four inches

c. Ask for a replacement and do not start working until you have a suitable replacement

d. Continue to use the lanyard and get another one at the end of your shift

 

3. If you’re using inflatable air bags as a means of fall arrest you must ensure that the inflation pump:

a. Is electrically powered

b. Is turned off every couple of minutes to avoid the airbags from over inflation

c. Is turned off as soon as the airbags are full

d. Stays on at all times when there’s work being carried out at height

 

4. What is edge protection designed to do?

a. It’s designed to stop materials and people from falling over

b. It’s designed to direct rain water into a specific area

c. It’s designed to allow easier access to the roof

d. It’s designed to stop unauthorized entry to the roof

 

5. What is the maximum permitted gap between the guard rails on a working platform?

a. 300mm

b. 470mm

c. 500mm

d. 520mm

 

6. How should you wear your safety helmet if you need to lean over an exposed edge while working at height?

a. You should tilt your helmet backwards which should prevent it from falling over

b. You should tilt your helmet to the side which will help to prevent it from falling over

c. You should ensure you make use of the chinstrap and wear the helmet as normal

d. You should not wear your helmet while carrying out these tasks

 

7. What should you do if you discover a rung missing near the top of the ladder you’re about to use?

a. Use the ladder but make sure you’re very careful when going over the missing rung

b. Stop using the ladder and report the defect immediately

c. Flip the ladder so the missing rung stays closer to the ground

d. Use the ladder but make sure a colleague holds the ladder while you’re on it

 

8. Guard rails are essential for safety while working at height, these should be fitted to a working platform when:

a. There’s a possibility you could fall 5 metres

b. These should only be fitted if you need to store materials on the working platform

c. There’s a possibility of you getting injured if you fall

d. There’s a possibility you could fall 10 metres

 

9. Using the Beaufort Scale  is vital for your safety while working at height externally because it measures:

a. How much weight you can store safely on a roof

b. How much weight you can store safely on a scaffold

c. How many people can be on a roof at the same time

d. The wind speed

 

10. What are class 3 ladders?

a. Class 3 ladders are ladders which are designed for use in industrial and construction environments only

b. Class 3 ladders should not be used on site as they’re designed for domestic purposes

c. Class 3 ladders should only be used by trained workers onsite

d. Class 3 ladders are the recommended choice for working near overhead cables

 

11. Who should erect and dismantle a scaffold tower?

a. Anyone who has worked on a scaffold tower before can do this

b. Only trained, competent and authorized people should carry out these tasks

c. Anyone with the instruction book in their possession can carry out these tasks

d. Anyone who has witnessed these tasks being carried out can perform them as well

1- A, C, D   2-C   3-D   4-A   5-B   6-C   7-B   8-C   9-D   10-B   11-B

Category: CSCS Mock Test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *